Diş Beyazlatma (Bleaching)
Dişlerimiz zaman içinde çeşitli sebeplerle renklenebilirler. Bunun sebepleri ;
- Beslenme alışkanlıkları, özellikle de çay, kahve, sigara ve renkli içeceklerin uzun süre ve sıklıkla kullanılması
- Büyüme ve gelişme döneminde geçirilen ateşli hastalıklar ya da genetik hastalıklar
- Gelişim sırasında alınan tetrasiklin, demir preparatları gibi bazı ilaçlar
- İçme suyu ya da çeşitli başka yollarla yüksek miktarda flor alımı
- İlerlemiş çürük nedeniyle dişlerin kanal tedavisi görmesi
- Dişlerin travmaya maruz kalması
- Yaşlanma sürecinin etkileri
şeklinde kısaca sıralanabilir. İşte sıralanan bu sebeplerle dişlerin iç dokusunda oluşan renklenmeler, zamanla kişinin özellikle estetik açıdan rahatsız olmasına yol açar. Renklenmiş dişler doğru yöntemlerle beyazlatılabilmektedir. Beyazlatmanın başarısı renklenmenin nedenine ve şiddetine bağlıdır.
Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Yapılır?
Diş ağartma işlemi, çeşitli kimyasal içeriğe sahip jellerin, renklenmiş diş yüzeyiyle belli bir süre boyunca temas etmesi sağlanarak gerçekleştirilir.Ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir:
- Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında, hastanın dişlerinden ölçü alınır, laboratuvarda bu ölçü üzerinde dişlere uygun şeffaf, elastik plaklar hazırlanır. Ev tipi beyazlatma jelleri ve bu plaklar uygulama yöntemi detaylıca anlatılarak hastaya teslim edilir. Hasta günün belli bir bölümünde (tercihen gece uyku döneminde) uygulamayı anlatıldığı şekilde yapar. Yaklaşık bir hafta içinde genellikle istenen sonuç alınabilir.
- Ofis tipi diş beyazlatma yöntemindeyse, uygulamalar mutlak olarak hekim tarafından yapılmalıdır. Yaklaşık 30-40 dk süren bir kaç seanslık uygulamayla istenen sonuç alınabilir.
Zaman zaman en ideal sonuca her iki yöntemin birlikte kullanılmasıyla ulaşılabilir.
Diş beyazlatmanın herhangi bir sakıncası var mıdır?
Diş beyazlatma işlemi, sağlıklı dişlere sahip herkese uygulanabilir. Hekim gözetiminde yapılan işlemlerde hem diş hem de diş etleri açısından hiçbir sakıncası yoktur.
Hassasiyet olur mu?
Çoğunlukla çok ciddi rahatsızlıklar olmamakla beraber, oluşan düşük şiddetteki hassasiyetler, tedavi sonrasındaki bir kaç gün içinde tamamen geçecektir.
Beyazlatma sonrasında dişler eski haline döner mi?
Mutlaka zaman içerisinde renkte bir miktar değişim olacaktır. Hastaların beslenme ve hijyen alışkanlıklarına göre bu süre değişmektedir. Belli zaman aralıklarıyla yapılan pekiştirme tedavileri rengin korunmasına yardımcı olacaktır.
Diş beyazlatma, diş yüzeyindeki lekeleri çıkarmakla aynı işlem midir?
Hayır, diş yüzeyindeki lekeler dişin dış tabakasındaki renklenmelerdir ve mutlaka diş beyazlatma öncesinde mekanik temizlikle giderilmesi gerekmektedir.
Diş beyazlatma sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kahve, kola, çay gibi renk oluşturması muhtemel gıdaların tüketimi azaltılmalı, sigara gibi alışkanlanlıklar varsa uzak durulmaya çalışılmalıdır. Aksi taktirde beyazlatma işleminin başarısı olumsuz etkilenecektir.